wyrazenia algebraiczne
Milcia002: WYRAŻENIA ALGEBRAICZNE
1) rozłóż na czynniki:
a) w(x)= x
3 − 25x
b) w(x)= x
6 − 6x
5 +9x
4
c) w(x)= 2x
5 −x
4 −x
3
d) w(x)= x
3 −2x
2 −9x +18
e) w(x)= (x
3−1)(x
2+6x+9)
2) Oblicz:
| | x2−4 | | x4 −9x2 | |
a) |
| * |
| |
| | x3−3x2 | | x2+2x | |
3) Oblicz wartość wyrażenia wielomianu dla x
4√10 jeżeli
w(x)= (1−
x√5) (
x25+1) (
x√5+1)
4) Wyznacz a i b wilomianu jeżeli w(x)=ax
3 −2x
2−x+b i w(0)=2 w(1)=7
8 mar 18:24
ewa: 1) a) W(x)=x(x2−25)=x(x−5)(x+5)
8 mar 18:28
ewa: 1b) W(X)=(x3−3x2)2
8 mar 18:30
ewa: 1) c) W(x)=x3(2x2−x−1)=2x3(x−1)(x+12)
d) W(X)=x2(x−2)−9(x−2)=(x−2)(x2−9)=(x−2)(x−3)(x+3)
8 mar 18:36
ewa: 1e) w(x)= (x3−1)(x2+6x+9)=(x−1)(x2+x+1)(x+3)2
8 mar 18:38
ewa: 4) W(0)=b
W(1)=a−2−1+b
zatem
b=2
a−3+b=7
stąd a=8, b=2
8 mar 18:50
Barbara: 4/(x2 − 4)*(x3 − 8)/3x2 =
13 mar 09:36