matematykaszkolna.pl
Zadanie Aga: proszę o pomoc Mikołaj który stoi wieczorem 3m od latarni rzuca cień o długości 1m.Mikołaj ma 1,6m wzrostu. Ile wynosi wysokość latarni?
7 kwi 15:01
xpt: rysunekwysokość latarni oznaczona jako x Ta przerywana koślawa linia to linia padania światła latarnii (wybacz, że taka krzywa, ale jakoś jeszcze się nei przyzwyczaiłem do możliwośći rysowania tutaj ) z twierdzenia talesa musisz ułożyć proporcję,
długość cienia 1m 

=

wysokość mikołaja 1,6m 
Teraz musisz ułożyć 2gie równanie, żeby otrzymać w mianowniku x. Zastanów sie jak to zrobić i napisz mi co wymyśliłaś emotka
7 kwi 16:09
tim: RYSUNEK? Chyba się nie pojawił...
7 kwi 16:10
xpt: rysunekDodałem rysunek, jeszcze raz po poprzedni się nie wyświetla.
7 kwi 16:13
xpt: ups − zapomniałem oznaczyć latarni jako "x", ale latarnia to ta duża pionowa kreska po lewej emotka mikołaja oznaczyłem "Mikuś", ale tego pewnie można się domyślić
7 kwi 16:13
Aga: wysokość latarni wyszła mi 4,8m −dobrze
7 kwi 16:34
swietlik: Po obliczeniach "w głowie" wyszło mi 6,4 m. W Twoich obliczeniach jest błąd − zamiast 3m powinnaś podstawić 4m (odl. mikolaja od lat. + dł.cienia) A oto inne roziązanie: Zauważ, że duży trójkąt i mały mają wspólny kąt − nazwijmy go α. Najprościej jest to chyba zrobić z funkcji trygonometrycznej tj.
 wyskość mikołaja 
1 rownanie tgα=

długość cienia 
 wysokość latarni (x) 
2 rownanie to tgα=

odległość mikołaja od latarni + cień mikołaja 
I teraz wystarczy porównać równania po czym wyliczyć X emotka Jeżeli nie miałaś f.tryg. to przepraszam za zamieszanie
7 kwi 17:42
tim: rysunekProściej mówiąc korzystamy z proporcji dwóch trójkątów. Wyżej.
7 kwi 17:46