Zadanie
Aga: proszę o pomoc
Mikołaj który stoi wieczorem 3m od latarni rzuca cień o długości 1m.Mikołaj ma 1,6m
wzrostu.
Ile wynosi wysokość latarni?
7 kwi 15:01
xpt:

wysokość latarni oznaczona jako x
Ta przerywana koślawa linia to linia padania światła latarnii (wybacz, że taka krzywa,
ale jakoś jeszcze się nei przyzwyczaiłem do możliwośći rysowania tutaj

)
z twierdzenia talesa musisz ułożyć proporcję,
| długość cienia | | 1m | |
| = |
|
|
| wysokość mikołaja | | 1,6m | |
Teraz musisz ułożyć 2gie równanie, żeby otrzymać w mianowniku
x.
Zastanów sie jak to zrobić i napisz mi co wymyśliłaś
7 kwi 16:09
tim: RYSUNEK? Chyba się nie pojawił...
7 kwi 16:10
xpt:

Dodałem rysunek, jeszcze raz po poprzedni się nie wyświetla.
7 kwi 16:13
xpt: ups − zapomniałem oznaczyć latarni jako "x", ale latarnia to ta duża pionowa kreska po
lewej

mikołaja oznaczyłem "Mikuś", ale tego pewnie można się domyślić
7 kwi 16:13
Aga: wysokość latarni wyszła mi 4,8m −dobrze

7 kwi 16:34
swietlik: Po obliczeniach "w głowie" wyszło mi 6,4 m.
W Twoich obliczeniach jest błąd − zamiast 3m powinnaś podstawić 4m (odl. mikolaja od lat.
+ dł.cienia)
A oto inne roziązanie:
Zauważ, że duży trójkąt i mały mają wspólny kąt − nazwijmy go α.
Najprościej jest to chyba zrobić z funkcji trygonometrycznej tj.
| | wyskość mikołaja | |
1 rownanie tgα= |
| |
| | długość cienia | |
| | wysokość latarni (x) | |
2 rownanie to tgα= |
| |
| | odległość mikołaja od latarni + cień mikołaja | |
I teraz wystarczy porównać równania po czym wyliczyć X

Jeżeli nie miałaś f.tryg. to przepraszam za zamieszanie
7 kwi 17:42
tim:

Prościej mówiąc korzystamy z proporcji dwóch trójkątów. Wyżej.
7 kwi 17:46