c.d. przekształceń płaszczyzny
Przemek: Dany jest punkt A(−3, 1). Wyznacz współrzędne punktu A' = Sa(A), jeśli a jest prostą o
równaniu:
a) x=1
b) y=2
c) y=x
poproszę o wytłumaczenie
8 mar 17:40
Aga1:

W przypadku a i b najlepiej jak sobie narysujesz'
IPAI=IPA
'I
a)A
'=(5,1)
8 mar 18:01
Przemek: W takim razie w drugim podpunkcie A' (−3,3) a w trzecim jak to zrobić?
8 mar 18:16
Aga1:

Graficznie lub rachunkowo.
Punkty A i A
" leżą na prostej prostopadłej do y=x
jej równanie
y=−x+b−−−z warunku prostopadłości
1=3+b
b=−2
y=−x−2
Punkt S=(−1,−1) jest punktem przecięcia prostych
y=x
y=−x−2
Uzasadnienie
x=−x−2
2x=−2
x=−1
y=−1.
S jest środkiem odcinka AA
'
A
' obliczysz ze wzoru na środek odcinka lub z równości wektorów AS i SA
'
8 mar 18:33