Logarytmy
Sally: Udowodnij, że liczby 2log3 5 i 5log3 2 są równe
8 mar 17:28
dominiczek: korzystając z różnowartościowości funkcji logarytmicznej możemy to zapisać jako:
2log3 5=5log3 2
log3 2log3 5=log3 5log3 2 czyli:
log3 5 * log3 2 = log3 2 * log3 5
koniec dowodu.
8 mar 18:04
Sally: Wielkie dzięki
8 mar 18:09
wiatr: dominiczek, a mogłabyś to głębiej wytłumaczyć, bo widzę, że użyłaś pojęcia zaawansowanego, a ja
mam jedynie poziom podstawowy, gdzie nie dotykaliśmy funkcji logarytmicznych, a powinnam umieć
to wytłumaczyć ..
8 mar 19:48