przekształcenia płaszczyzny
Przemek: Obrazem prostej k o przesunięciu równoległym o wektor [−1, −3] jest prosta m o równaniu y= 2x
+4. Znajdz rownanie prostej k. Chciałbym dostać odpowiedź która nie jest suchym wynikiem ale
całym tokiem rozumowania. W zamian moge zrobić zadania z prawdopodobieństwa.
8 mar 17:27
Aga1: Ogólnie obrazem funkcji y=f(x) w przesunięciu równoległym o wektor [a, b]
jest y=f(x−a)+b
[a,b]=[−1,−3]
a=−1, b=−3
zamiast x wstawiasz x−a, tu x+1 i na końcu dopisujesz−3
y=2(x+1)+4−3
dokończ.
8 mar 17:48
Przemek: wychodzi że y= 2x+3, w książce jest inaczej bo y=2x+5
8 mar 18:01
Przemek: musze wiedzieć co i jak proszę!
8 mar 18:22
Aga1:

To graficznie obrazem punktu A(x,y) w przesunięciu o wektor [a,b] jest punkt A
'(x
', y
')
taki, że
x
'=x+a, y
'=y+b
Do prostej y=2x+4 należą punkty A=(0,4)⇒A
'=(0−1,4−3)=(−1,1)
B=(1,6)⇒B
'=(0,3)
Zostało Ci napisać,
Równanie niebieskiej prostej.
Proste są równoległe, więc współczynniki mają równe
niebieska przechodzi przez (0,3) więc b=3
Jej równanie y=2x+3.
8 mar 18:53