Wielomiany
O.: Reszta.z,dzielenia,wielomianu P(x) przez (x+3) to.− 7. Jednym z m.zerowych jest 4. Oblicz
resztę z dzielenia wielomianu P(x) przez ( x+3)(x−4).
8 mar 17:27
O.: Prosze o rozwiazanie
8 mar 18:52
Basia:
P(4) = 0
P(x) = (x−4)*Q(x)
P(−3) = −7
P(−3) = −7*Q(−3) = −7
Q(−3) = 1
Q(x) = (x+3)*W(x) + 1
P(x) = (x−4)*[ (x+3)*W(x) + 1 ] = (x−4)(x+3)*W(x) + x−4
8 mar 18:58
O.: dziekuje bardzo
8 mar 18:59
Aga1: P(x) można zapisać
P(x)=W(x)*(x+3)(x−4)+ax+b
Gdzie R(x)=ax+b
trzeba obliczyć a i b
P(−3)=7 i P(4)=0−−−wynika to z treści zadania.
P(−3)=−3a+b P(4)=4a+b
Z tego wynika, że
−3a+b=7i
4a+b=0
rozwiąż układ równań.
8 mar 19:06
Basia:
mała poprawka:
P(−3) = −7
−3a+b = −7
(to na pewno tylko przeoczenie)
8 mar 19:09