JAka jest różnica między kombinacjami a regółą mnożenia?
Łuk: JA mam takie dwa pyt Czym różnią się kombinacje od regóły mnożenia

?plis odp bo nie
wiem.... Nie rozumiem. I czy na mature podstawową muszę umieć także wzory na
kombinacje?czy wystarczy mi regóła?
7 kwi 12:26
Basia: Kombinacji na ogół używasz wtedy gdy kolejność losowanych elementów nie ma żadnego
znaczenia.
Np. mamy 5 chłopców i 4 dziewczęta. Losujemy dwie osoby. Jakie jest prawd., że wylosujemy
chłopca i dziewczynę. Typowe kombinacje.
Reguły mnożenia wtedy gdy kolejność pewną (niekoniecznie jawną) rolę odgrywa.
Np. Ile liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach można ułożyć z cyfr 1,2,3,4,5
| | | | 5! | | 4*5 | |
C53 = | = |
| = |
| =10 |
| | | 3!*2! | | 2 | |
ale każdą z tak wybranych trójek możesz jeszcze uporządkować na 3!=6 sposobów, czyli
10*6 = 60
Łatwiej wtedy tak: 5*4*3=60
bo pierwszą może być każda, drugą już tylko jedna z czterech (bo pierwszej nie można już
użyć, trzecią jedna z trzech (bo pierwszej i drugiej nie można już użyć).
7 kwi 14:34
Basia: W informatorze CKE, w dziale matematyka poziom podstawowy napisano
Wzory dotyczące permutacji, kombinacji, wariacji z powtórzeniami i bez powtórzeń.
No to chyba musisz.
Jednak, na podstawie tego co przez lata na maturach z prawdopodobieństwa bywało śmiem
twierdzić, że tak naprawdę wystarczy zdrowy rozsądek.
7 kwi 14:44
Jakub: Odpowiem tak. Na maturę na poziomie podstawowym nie trzeba umieć wzorów
kombinatorycznych, ale warto jednak sobie je przyswoić. Tak naprawdę regułą mnożenia
można rozwiązać każde zadanie kombinatoryczne na poziomie szkoły średniej, ale często
dużo prościej jest skorzystać ze wzoru. Niestety wzory te zostały wykreślone z poziomu
podstawowego już na maturę 2008. Zresztą jak dużo innych rzeczy.
7 kwi 15:03
Basia: Jakubie zajrzyj tutaj
http://matura.servis.pl/2009/temat,zmiana_podstawy_programowej_z_matematyki_i_jej_wplyw_na_prze,77558.html
Czy to jest nieaktualne ?
7 kwi 15:29
Jakub: Niestety to jest aktualne

W tej tabelce jest to CO NIE BĘDZIE OBOWIĄZYWAŁO. Czyli wzorów na pertmutacje,
kombinacje i wariacje nie będzie na podstawie. Zresztą już ich w zeszłym roku nie było.
Zmiany te wynikają zapewne z tego, że za rok matura będzie ogólnopolska. Więc stopniowo
jest obniżany poziom do tego, jaki będzie wymagany w 2010.
7 kwi 15:56
7 kwi 16:07
Jakub: Ta tabelka i inne rozsiane w internecie powstała ponieważ w CKE nawet się nie chciało
napisać nowych wymagań tylko wzięło stare i podopisywało tylko nie obowiązuje, nie
obowiązuje, nie obowiązuje, ... przy niektórych tematach. Do znalezienia na stronie
cke.edu.pl
Argumentacja jaką przedstawiło CKE jakiś czas temu piórem jednego z szefów (chyba tego co
wyleciał za błędy w ubiegłorocznych maturach

) było to, że teraz stawiają na myślenie
a nie na mechaniczne rozwiązywanie zadań ze wzorów. A jak trzeba myśleć to już nie ma
czasu na zbyt dużą ilość tematów. Niespecjalnie się z tym zgadzam. Ma to jednak jakiś
sens. Tylko jak znam, życie to nie będzie ani tego, ani tego. Zobaczymy. W końcu aby
kiedyś wstać, trzeba najpierw upaść ...
7 kwi 16:20
Basia: Kończyłam szkołę w czasach kiedy matura była obowiązkowa, a program obejmował całą
geometrię euklidesową opartą na aksjomatach i prawie cały rachunek różniczkowy z
badaniem przebiegu zmienności funkcji włącznie. Do dziś dnia nie znam wzoru ani na
wysokość, ani na pole trójkąta równobocznego, mam tw.Pitagorasa i to mi wystarczy. Nie
pamiętam żadnych wzorów z trygonometrii oprócz wzorów na sinus i cosinus sumy katów i
też mi to wystarczy, bo każdy inny w 5 sekund wyprowadzę. I tego wszystkiego nauczyłam
się w szkole, nie na studiach.
Trzeba myśleć, ale logika (nawet te skromne podstawy logiki) precz. I wytłumacz potem
komuś, co to jest dowód nie wprost i dlaczego on w ogóle jest dowodem. Moim zdaniem
o wiele za dużo wzorów do pamiętania, a właśnie o wiele za mało myślenia. I to
dotyczy nie tylko matury, to dotyczy całego programu.
7 kwi 17:53