matura
beatka*: f(x)= 23x−3 i g(x)=(2a−1)x+1 są prostopagłe gdy współczynnik a wynosi?
8 mar 17:04
Basia:
| | −1 | |
proste: y = a1x+b1 i y=a2x+b2 są prostopadłe ⇔ a2 = |
| |
| | a1 | |
skorzystaj z tego
8 mar 17:09
beatka*: ale wychodzi mi −32 a nie ma takiej odpowiedzi
8 mar 17:28
8 mar 17:29
beatka*: a 16
b 54
c −14
d 56
i jak to obliczyć
8 mar 17:30
beatka*: odp C?
3
8 mar 17:32
pigor: ... otóż
proste te będą prostopadłe ⇔
23 *(2a−1)=−1 ⇔ 4a−2=−3 ⇔ 4a= −1 ⇔
a= −14 ... i tyle odp.
c) . ...
8 mar 17:34