Proszę o pomoc
Iza: Liczba naturalna parzysta n oznacza liczbę wierzchołków pewnego graniastosłupa.
a.) Wyznacz liczbę s ścian i liczbę k krawędzi tego graniastosłupa w zależności od n.
b.) Oblicz liczbę ścian i liczbę krawędzi graniastosłupa w przypadku, gdy n=10.
8 mar 16:41
Iza:
PROSZĘ POMÓŻCIE

!
Liczba naturalna parzysta n oznacza liczbę wierzchołków pewnego graniastosłupa.
a.) Wyznacz liczbę s ścian i liczbę k krawędzi tego graniastosłupa w zależności od n.
b.) Oblicz liczbę ścian i liczbę krawędzi graniastosłupa w przypadku, gdy n=10.
8 mar 16:58
pigor: no to tak :
a) w=n ⇒
s=n+2 − liczba ścian i
k=3n − liczba, krawędzi graniastosłupa ,
zatem
b) jeśli n=10 ⇒
s=10+2=
12 ścian , zaś
k=3 *10 =
30 krawędzi . ...
8 mar 17:02
Godzio:
Narysuj sobie graniastosłup trójkątny, czworokątny, pięciokątny (w ostateczności) i zobacz jak
te liczby mają się do jego nazwy (n − kąt )
8 mar 17:02
Iza: DZiękuję bardzo
8 mar 17:09