qwqw
kalkulator: HELP! Obwód prostokata wynosi 28cm a jego przekątna 2√29. Oblicz długość boków tego
prostokata
8 mar 16:21
Basia:
2a+2b = 28
a2+b2 = (2√29)2
rozwiąż układ równań
8 mar 16:22
elgi: nie rozumiem tego i dlatego prosze o pomoc
8 mar 16:23
Mila: 1)pierwsze równanie Basi, to wzór na obwód prostokąta
2)drugie równanie, to zapisane tw. Pitagorasa w celu obliczenia przekątnej.
a+b =14
b=14−a podstawiamy do II równania
a2+(14−a)2=4*29
rozwiąż równanie.
Jeśli czegoś nie rozumiesz, to pytaj o konkrety.
9 mar 17:37