trygonometria
Ola: Moje dalsze zmagania z trygonometrią

Robię zadanie i ostatnie działanie wyszlo mi tak:
cos(5π/6)−sin(7π/6)
Nie mam pojęcia jak to obliczyc. Pomoze mi ktos?
8 mar 16:00
buhaj: zamień na miara w stopniach potem redukcyjne

jak nie dasz rady to potem pomogę a teraz lece
bo woda sie gotuje
8 mar 16:02
Ola: zamieniałam, dale nie potrafiłam obliczyc
8 mar 16:09
buhaj: napisz mi co masz
8 mar 16:14
Basia:
cos5π6 = cos(π−π6) = −cosπ6
sin7π6 = sin(π+π6) = −sinπ6
dokończ
8 mar 16:16
pigor: ... np. tak :
| | π | | π | | π | | π | | π | | π | |
cos5 |
| − sin7 |
| = cos(6 |
| − |
| )− sin(6 |
| + |
| )= |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| | π | | π | | π | | π | | π | | π | |
=cos(π− |
| )− sin(π+ |
| )= −cos |
| −(−sin |
| )= sin |
| −cos |
| = |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| | 1 | | √3 | | 1 | |
= |
| − |
| = |
| (1− √3) . ...  |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
8 mar 16:26
Ola: dzięki, teraz dopiero widzę, jakie to było łatwe
8 mar 16:35