Obwód prostokąta ma 96 cm. Dwusieczna jednego z katów dzieli dłuższy bok tego p
Monika : Obwód prostokąta ma 96 cm. Dwusieczna jednego z katów dzieli dłuższy bok tego prostokąta
w stosunku 2:3. Oblicz długość boków tego prostokąta
7 kwi 10:37
Basia:
boki prostokąta: a,b (a te poziome, b pionowe)
2a + 2b = 96 /:2
a + b = 48
−−−−−−−−−−−−−−−−−
odcinki na górnym boku: x, y
x+y=a
x
3
=
y
2
lub
x
2
=
y
3
(to są dwie możliwości, obie trzeba rozważyć)
a co można powiedzieć o x i b ?
jaki jest trójkąt, który tam powstał ?