RÓWNANIA DWUKWADRATOWE
suzzzi:
RÓWNANIA DWUKWADRATOWE
x
4+2
√2x
2+2=0
2x
4−6x
2+10=0
x
4+2=4x
2
√x+2x=1
4x
4−20x@+25=0
ktoś mógłby dla przykładu rozwiązać jeden z przykładów.
8 mar 15:22
8 mar 15:23
Saizou : wprowadź zmienną t=x2
8 mar 15:25
suzzzi: ok . Saizou nie zrozumiałeś mojej prośby ale dzięki . ''?'' dzięki za stronkę z pomocą
8 mar 15:28
Saizou : a chcesz przykład?
x
4+2=4x
2
x
2=t
t
2−4t+2=0
Δ=16−8=8
√Δ=2
√2
2−
√2=x
2
2+
√2=x
2
i wylicz x
8 mar 15:37
suzzzi: no tak a jeżeli mam 4x4 to to się będzie równać (4x2)2 co z tą 4 się dzieje ? ona znika
przy obliczaniu delty i pozostaje 1 ? chodzi mi o to:
(4x2)2−20x2+25=0
Δ=(−20)2−4ac=400−4*(ta 4 która była przed x4 czy 1 ?) *25
8 mar 15:43
Saizou : to zapisz jako (2x2)2
8 mar 15:49
suzzzi: no i jak już nie wiem . rozwiązujecie przykład który dla mnie jest łatwy do zrobienia a nad
trudnymi się sama głowie . ale czy późniejsze a=2 czy a=1? czy 4 ?
robiąc to przykładem z tej strony
https://matematykaszkolna.pl/strona/1388.html
8 mar 15:52
Saizou : 4x4−20x2+25=0
4t2−20t+25=0
8 mar 15:58
suzzzi: nie rozumiesz chodzi o to :
4x4−20x2+25=0
(4x2)2−20x2+25=0
x2=t
t−20t+25=0
i teraz czy:
a=4 ? a=2 ? a=1 ? ... b=−20 ,c=25
Δ=b2−4ac=(−20)2−4 * 4 ? /2 ? /1 ? * 25
cholera co robimy z tą 4 ?! lekceważymy ja i wpisujemy jako 1 czy pozostaje bez zmian i przy
obliczaniu delty staje się A ?
8 mar 16:02
Saizou : pozostaje bez zmian i robi z a
Δ=202−4*4*25
Δ=0
8 mar 16:05
suzzzi: no i o to mi chodziło . bo nie mogłam rozkminić
ostatnio co próbowałam zrozumieć tutaj równania kwadratowe tak dziś z kartkówki dostałam 4+.
8 mar 16:06
Saizou : gratuluję
8 mar 16:09