Wyznacz równanie prostej BD.
dzidzia1234: W układzie współrzędnych na płaszczyźnie punkty A=( 2,5) i C=( 6,7) są przeciwległymi
wierzchołkami kwadratu ABCD. Wyznacz równanie prostej BD.
8 mar 14:54
Basia:
plan:
1. piszesz równanie prostej AC
2. wyznaczasz środek S odcinka AC
3. piszesz równanie pr.BD prostopadłej do pr.AC i przechodzącej przez punkt S
(bo przekątne kwadratu przecinają się w połowie i pod kątem prostym)
8 mar 16:26
dzidzia1234: Pomóżcie mi to nie potrafię tego zrobic

!
W układzie współrzędnych na płaszczyźnie punkty A=( 2,5) i C=( 6,7) są przeciwległymi
wierzchołkami kwadratu ABCD. Wyznacz równanie prostej BD.
8 mar 17:22
Aga1: Równanie prostej y=ax+b
A(2,5)−−za x podstaw 2, a za y 5.
5=2a+b
C=(6,7), za x podstaw 6, a za y 7
7=6a+6b
Oblicz a, oraz b z układu
2a+b=5
6a+b=7
8 mar 17:26
Aga1: Powinno być 7=6a+b
2) środek odcinka
S(x
S, y
S)
8 mar 17:30
dzidzia1234: I to juz jest koniec zadania? Jesteś kochana.
8 mar 19:52