W trójkącie ABC kat przy wierzchołku A ma miarę 60 stopni . bok AB jest dwa razy
Monika : W trójkącie ABC kat przy wierzchołku A ma miarę 60 stopni . bok AB jest dwa razy dłuższy
od boku AC Oblicz miare kata przy wierzchołku C korzystając:
z twierdzenia cosinusow
z cech przystawiania trojkatow
7 kwi 10:34
Mariusz: na początyku dobrze jest skorzystać z twierdzenia cosinusów
c2=x2+4x2−4x2*1/2
c2=3x2
c=x√3
teraz ja bym radził skorzystać z twierdzenia sinusów
czyli
γ−kąt przy C
2x/sin γ=x√3/sin 60
2x=2x/sinγ
γ=90
7 kwi 19:10