odcinki
muchacita: Nie mogę poradzić sobie z tymi zadaniami
1. Ile punktów wspólnych ma prosta x+y=0 z okregiem o rownaniu x2+y2=9 ?
2. Jeden z końców odcinka ma wspolrzedne (4;1) zaś środek odcinka ma wspolrzedne (1;2).
Wspolrzedne drugiego końca odcinka są równe
A. (3;−2) B.(7;0) C.(212,112) D.(−2;3)
Pomóżcie nie rozumiem tego
8 mar 13:16
Tragos: 1. rozwiąż układ równań
{ x + y = 0
{ x
2 + y
2 = 9
{ y = −x
{ x
2 + (−x)
2 = 9
x
2 + x
2 = 9
2x
2 = 9
jak widać są dwa rozwiązania, więc prosta ma dwa punkty wspólne
8 mar 13:27
Tragos: P
1(4, 1)
S(1, 2)
P
2(x, y)
4+x = 2
1+y = 4
x = −2
y = 3
P
2(−2,3)
odp. D
8 mar 13:28
muchacita: Co do drugie czemu tak się oblicza jest jakiś wzor
8 mar 13:49
8 mar 13:51
muchacita: Aha dzięki
8 mar 14:01