Oblicz pole powierzchni
Kasia:
Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego,w którym
krawędź
podstawy a=24cm,a kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy α=45
7 kwi 08:32
Mariusz: rysujemy sobie trójkąt prostokątny który zawiera − przeciwprostokątna(wysokość boku),
podstawa( połowa podstawy kwadratu czyli 12) i wysokość ostrosłupa
teraz z funkcji trugo
cos 45=12/h
wyliczamy h
dalej sobie poradzisz, skozystaj z wzorów na pole , masz juz wszystkie dane
7 kwi 18:57