ekstrema lokalne
mantarara: f(x)= x2 / x2−9
x sa do kwadratu
8 mar 11:34
Tragos: f(x) = x
2 / x
2 − 9 = 1 − 9 = −8 a to jest funkcja liniowa...
| | x2 | |
nauczcie się w końcu, bo zapewne chodziło o f(x) = x2 / (x2 − 9) czyli f(x) = |
| |
| | x2 − 9 | |
podaj dziedzinę
oblicz pierwszą pochodną
8 mar 12:44
?: funkcja f(x) może mieć ekstremum lokalne w punkcie x gdy pochodna funkcji w tym punkcie x
przyjmuje wartość zero.
Znajdujemy pochodną funkcji korzystając z twierdzenia o pochodnej ilorazu dwóch funkcji:
f '(x) = [2x (x2−9) − x2 (2x)]/(x2−9)2 = x[2(x2−9) − x (2x)]/(x2−9)2 =
x ( 2x2−18 − 2x2 )/(x2−9)2 = −18x/(x2−9)2
powyzsza pochodna f '(x) przyjmuje wartość zero w punkcie x = 0 co wskazuje na istnienie
ekstremum w tym punkcie, ponadto dla x<0 pochodna ma wartości dodatnie, a dla x>0 ma wartości
ujemne , a zatem dla ujemnych x f(x) jest funkcją rosnącą a dla x dodatnich f(x) jest funkcją
malejącą. Zatem extremum w punkcie x=0 to maksimum. Wartość funkcji w punkcie x=0 wynosi f(0)
= 0
Odpowiedź: funkcja f(x) posiada maksimum w punkcie x=0 którego wartość wynosi y=0
8 mar 12:45