zadania z ksiązki stanisza
Kamil: ekstrema funkcji 2 zmiennych
f(x,y) = x
y = xy
2 +
13 y
3 − 9y
f
x '(x,y) = 2xy − y
2
f
y ' (x,y) = x
2 − 2xy+ y
2 − 9
f
xx ''(xy) = 2y
f
yy''(xy) = −x+2y
f
xy''(xy) = f
yx ''(xy) = 2x−2y
to jak narazie zrobiłem bezproblemowo i wydaje mi sie ze nei ma błędów, a przynajmniej ich nei
dostrzegam...
pragnę dodać ze w odpowiedziach w ksiazce wyniki wynoasza:
i teraz powinien byc ukąłd równan, czyli:
| ⎧ | 2xy−y2 = 0 | |
| ⎩ | x2 − 2xy + y2 − 9 = 0 |
|
jak go rozwiązac? bo nie mam zielonego pojęcia...