obliczenia
KLUCZYK: PROSZĘ O POMOC
| | √5 + 2√6 − √5 −2√6 | |
oblicz: |
| |
| | √5 + 2√6 + √5 −2√6 | |
8 mar 11:12
ICSP: przemnóż licznik i mianownik przez :
√5 + 2√6 − √5 − 2√6
8 mar 11:13
Maciek: w liczniku po redukcji mi wyszło 4√6 − 2
8 mar 11:18
KLUCZYK: | | 4 | |
a mi wychodzi wynik |
| i się zastanawiam czy to jest dobrze |
| | 5 | |
8 mar 11:23
ICSP: a mi wyszło
Jednak w 100% nie jestem pewien wyniku.
8 mar 11:23
KLUCZYK: uuu. to nieźle. no nic pokombinuje jeszcze
8 mar 11:25
Maciek: przeliczcie, już sam nie wiem − w mianowniku 4√6
8 mar 11:26
Maciek: | | 12−√6 | |
po usunięciu niewymierności |
| |
| | 12 | |
8 mar 11:26
Andżela: czyli 4.47213595499958
8 mar 11:28
Maciek: DOBRE
8 mar 11:28
ICSP: To jak usuwasz tą niewymierność.
Napisz osobno licznik i osobno mianownik.
8 mar 11:28
KLUCZYK: | | 2√6 | |
wyszło mi też |
| więc pozostane przy tej wersji. Ale dziękuje wszystkim!  |
| | 6 | |
8 mar 11:30
ICSP: jeszcze skróć
8 mar 11:32
KLUCZYK: wiem wiem
8 mar 11:43
pigor: | | √5+2√6−√5+2√6 | |
... a może ...  chcesz np. tak : |
| = |
| | √5+2√6+√5+2√6 | |
| | √3+2√6+2−√3−2√6+2 | |
= |
| = |
| | √3+2√6+2+√3−2√6+2 | |
| | √(√3+√2)2−√(√3−√2)2 | |
= |
| = |
| | √(√3+√2)2+√(√3−√2)2 | |
| | √3+√2−√3+√2 | | 2√2 | | √2 | |
= |
| = |
| = |
| = 13√6.  |
| | √3+√2+√3−√2 | | 2√3 | | √3 | |
=
8 mar 12:58