logarytmy
Betii:
Równość log2 80 = n + log2 10 jest prawdziwa dla:
a) n= 3
b) n=8
c) n=10
d) n=80
8 mar 09:09
Maciek: 3 wyjdzie
8 mar 09:12
Maciek: a Betii chcesz wiedzieć jak?
8 mar 09:13
Maciek: n = log2 80 − log2 10
8 mar 09:14
Maciek: odejmowanie logarytmów o tych samych podstawach to dzielenie liczb logarytmowanych
8 mar 09:14
Maciek: | | log2 80 | |
czyli n = |
| |
| | log2 10 | |
8 mar 09:15
Maciek: n = log2 8
8 mar 09:15
Maciek: czyli n = 3
8 mar 09:16
Maciek: zgadza się
8 mar 09:16
Artur z miasta Neptuna:
Maciek ... błagam.
| | 80 | |
n = log280 − log210 = log2 |
| = log28 |
| | 10 | |
a nie to co napisałeś o 9.15
8 mar 09:25
Betii: Dziękuję już rozumiem.
8 mar 09:30