trygonometria
Betii: Jeżeli alfa jest kątem ostrym i sin alfa = cos 80o, to: alfa =?
8 mar 08:12
Maciek: to z jedynki trygonometrycznej skorzystaj
8 mar 08:35
Betii: jak?
8 mar 09:05
Maciek: sin2α+cos2α=1
8 mar 09:18
Maciek: sin2α=1−cos2α
8 mar 09:19
Maciek: powinnaś skorzystać z tablic
8 mar 09:20
Betii: Przepraszam Maciek, ale sama przerabiam ten dział i jeżeli mi dalej nie rozwiążesz to nie dalej
nie będę wiedziała.
8 mar 09:27
Artur z miasta Neptuna:
Maciek − jeżeli ma skorzystać z tablic to po kiego grzyba mu '1−nka trygonometryczna'
8 mar 09:27
Maciek: w sumie racja; tylko czy wynik musi być dokładny?
8 mar 09:28
Maciek: na maturze można z tablic, więc nie trzeba liczyć
8 mar 09:28
Betii: Mam podane takie odpowiedzi :a) alfa = 80o
b) alfa = 40o
c) alfa = 20o
d) alfa = 10o
8 mar 09:33
Artur z miasta Neptuna:
więc: 80
o + α = 90
o ⇔ α = 10
o
8 mar 09:34
Betii: Dziękuję za odpowiedź i ZA PEZENT IMIENINOWY. Macie duże "mózgi"
8 mar 09:39