rozwiąż równanie
ziom: Witam, proszę o rozwiązanie.
rozwiąż równanie
| x+2 | | x+3 | | 2 | |
| = |
| + |
| |
| x−2 | | x−3 | | x2−5x+6 | |
7 mar 23:08
kurczak:
Bardzo łatwy przykład. Sprowadź do wspólnego mianownika (ten najdłuższy będzie wspólnym) i
licz. Nie zapomnij o dziedzinie !
7 mar 23:11
ziom: nie jestem zbyt szybki z matmy, obliczyłem deltę x=2 lub x=3, ale co dalej?
7 mar 23:17
kurczak:
| x+2 | | x+3 | | 2 | |
| − |
| = |
| |
| x−2 | | x−3 | | x2−5x+6 | |
| (x+2)(x−3)−(x+3)(x−2) | | 2 | |
| = |
| |
| x2−5x+6 | | x2−5x+6 | |
7 mar 23:20
ziom: to jest początek, czy koniec zadania, a gdzie dziedzina myślę że to bedzie D=R\{2;3}
7 mar 23:26
kurczak:
Tak. Dziedzina będzie taka jak napisałeś.
Ja pokazałam co dalej. Sprowadziłam do wspólnego mianownika. Teraz wystarczy przemnożyć i
wyliczyć x.
7 mar 23:28
luca: kurczak sprowadził do wspólnego mianownika.. musisz te nawiasy w liczniku powymnażać i ja bym
całość później pomnożyła przez mianownik, żeby go skasować całkowicie.. na jedną strone i
pewnie Δ będzie trzeba obliczyć
7 mar 23:30
ziom: a możesz mnie jakoś oświecić, staram się od dłuższego czasu to pojąć, ale mi nie wychodzi.
7 mar 23:32
ziom: delta wyszła mi x=2 lub x=3
7 mar 23:33
luca: sorry, źle Ci podpowiedziałam chyba, bo po prawej stronie w liczniku się wyzeruje jeśli dobrze
obliczyłam
7 mar 23:36
ziom: ja nie wiem jak dalej, pomocy!
7 mar 23:38
luca: kurrrrrde.. a w odpowiedziach jaki masz wynik?
7 mar 23:40
luca: | (x2−x−6)−(x2+x−6) | | 2 | |
| = |
|
|
| x2−5x+6 | | x2−5x+6 | |
| x2−x−6−x2−x+6 | | 2 | |
| = |
|
|
| x2−5x+6 | | x2−5x+6 | |
7 mar 23:43
luca: i teraz całe równanie pomnóź przez (x2−5x+6)
zostanie:
−2x=2 podzielić przez −2
x=−1
7 mar 23:45
luca: innego pomysłu nie mam
7 mar 23:46
Ziom: to niech mi ktoś powie, czy rozwiązaniem równania jest liczba −1 czy może {2 ; 3} po obliczeniu
delty.
8 mar 19:11
Ziom: może ktoś pomoże|?
8 mar 19:35