Równanie logarytmiczne
Karolina: log[(3x+4)(x+8)]=2
czym się różni od
Log(3x+4)+log(x+8)=2
7 mar 23:04
Patronus: niczym
7 mar 23:06
ZKS:
Dziedziną.
7 mar 23:06
luca: ja bym zaryzykowała odpowiedzią niczym log
ax+log
ay =log
a(xy)
7 mar 23:09
Karolina: czyli rozwiązanie będzie takie samo?
7 mar 23:10
Mila: ZKS ma rację.
7 mar 23:11
Karolina: mam zadanie oblicz
a)log(3x+4)+ log(x+8)=2
b)log [(3x+4)(x+8)]=2
co zrobić w takiej sytuacji?
7 mar 23:13
Patronus: Tak, ZKS ma rację różnią się dziedziną i rozwiązanie może byc zawężone
7 mar 23:14
Karolina: tzn?
7 mar 23:14
Karolina: czy jest ktoś w stanie mi to wytłumaczyć?
7 mar 23:15
ZKS:
Czyli są to dwie różne funkcję ponieważ dziedziny nie są równe.
7 mar 23:17
Karolina: czy Mógłby ktoś podjąć si rozwiązania przykładu b?
7 mar 23:19
Patronus: a) D: 3x+4>0 i x+8>0
b) (3x+4)(x+8) >0
7 mar 23:20
ZKS:
Sama spróbuj rozwiązujesz podobnie jak przykład a).
7 mar 23:20
Karolina: nie rozumiem tego...
7 mar 23:22
ZKS:
To chociaż spróbuj zrobić a na pewno ktoś pomoże.
7 mar 23:41