trójkąt prostokątny
luca: Przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają długości 3√7cm i 4√7cm. Wysokość trójkąta
poprowadzona z wierzchołka kąta prostego ma długość?
7 mar 22:47
kurczak:
| | 1 | |
oblicz długość przeciwprostokątnej i skorzystaj ze wzoru na pole trójkąta |
| *a*h |
| | 2 | |
7 mar 22:49
misiek: h= 40.32
7 mar 22:58
luca: jak nie wiem ile ma pole.. to jak mam to z tego wzoru obliczyć?
7 mar 22:59
kurczak:
a=3√7
h=4√7
7 mar 23:01
luca: aaa

pfff.. mądrością nie grzesze
7 mar 23:03
Mila: c
2=(3
√7)
2 + (4
√7)
2
c
2=9*7+16*7=25*7
c=5
√7
8 mar 00:02