GEOMETRIA ANALITYCZNA
Ania: Okrąg o równaniu (x−7)
2 + (y−1)
2=20 jest wpisany w romb ABCD. Okrąg ten jest styczny do boku
| | 3 | | 4 | |
AB w punkcie S1=(9,−3) i styczny do boku AD w S2=(2 |
| , 1 |
| ). |
| | 5 | | 5 | |
Znajdź współrzędne A, B, C, D.
7 mar 22:41
Ted:

Środek okręgu S=(7, 1)
| | −3−1 | |
Prosta przechodząca przez S i S1 m: y−1= |
| (x−7) ... ⇒ y=−2x+15
|
| | 9−7 | |
Prosta zawierająca bok AB przechodzi przez S
1 i ma współczynnik kierunkowy a=1/2
więc n: y+3=1/2(x−9) ... ⇒ y=1/2x−7,5
Identycznie wyznaczysz prostą zawierającą bok AD ... a potem wpółrzędne punktu A
(punkt przecięcia się prostych)
... itd −
8 mar 12:02
Jolanta: proste mają a
1*a
2=−1 jeżeli są prostopadłe.
prosta przechodzaca przez środek i S
1 ma a=−2 ale nie mozemy zakładac ,ze prosta zawierajaca
| | 1 | |
bok AB jest do niej prostopadła czyli nie wiemy czy a= |
| |
| | 2 | |
8 mar 13:22
Jolanta: Wypraszam sobie głupie zarty.Oczywiście ,ze są prostopadłe
8 mar 13:28