Czy w każdym równoległoboku, przekątne dzielą równoległobok na 4 trójkąty o taki
Sławek.: Witam!
Mam takie pytanko.
Czy w każdym równoległoboku, przekątne dzielą równoległobok na 4 trójkąty o takim samamy polu?
Skąd moje pytanie? A no z tego zadanka:
Przekątne równoległoboku ABCD przecinają się w punkcie S. Pole trójkąta ABS jest równe 1cm2.
Pole tego równoległoboku jest równe?
I prawidłową odpowiedzią tu jest 4cm2. więc wychodzi na to, że każdy trójkąt ma pole 1cm2
Prosze o nakierowanie mnie na właściwy tok myślenia.
7 mar 22:40
Sławek.: hmm?
7 mar 22:47
kurczak:
P
ABCD = a*h
P
ABS = 1
7 mar 22:59
Sławek.: a czym jest tutaj h ?
7 mar 23:02
Sławek.: i skąd to 1/2 przed a i przed h ?
7 mar 23:04
kurczak:
7 mar 23:07
slaw: aha bo wzor na pile rownolegloboku jest ah a moglby byc np. bh? czyli z druga podstawa?
7 mar 23:10
kurczak:
oczywiście, że mógłby być. wtedy wysokość wygląda inaczej niż na rysunku.
ale przy obliczeniu tego zadania trzeba przyjąć tak jak napisałam wyżej

bo wtedy licząc pole
trójkąta widać jakąś zależność.
7 mar 23:15
slaw: rozumiem. a jakbym chcial liczyc inaczej np. bh to wysokosc bylaby jakby prostopadla do tej co
narysowales prawda? to zadanie proste ale nigdy bym nie wpadl sam zeby tak to zapisac. niewiem
czemu jedni to widza a drudzy nie.
7 mar 23:19
slaw: rozumiem. a jakbym chcial liczyc inaczej np. bh to wysokosc bylaby jakby prostopadla do tej co
narysowales prawda? to zadanie proste ale nigdy bym nie wpadl sam zeby tak to zapisac. niewiem
czemu jedni to widza a drudzy nie.
7 mar 23:19
slaw: rozumiem. a jakbym chcial liczyc inaczej np. bh to wysokosc bylaby jakby prostopadla do tej co
narysowales prawda? to zadanie proste ale nigdy bym nie wpadl sam zeby tak to zapisac. niewiem
czemu jedni to widza a drudzy nie.
7 mar 23:19
Eta:
| | 1 | | 1 | |
P1= |
| *x*y*sin(180o−α)= |
| *x*y*sinα= P2=P3=P4 |
| | 2 | | 2 | |
7 mar 23:22
kurczak:
7 mar 23:23
slaw: eta. czyli pola w rownolegloboku sa zawsze takie same tych trojkatow? p1,p2,p3 itd?
7 mar 23:27
slaw: to jak?
7 mar 23:34
Eta:
No chyba podałam jasno! .... widzisz na rysunku i z obliczeń
7 mar 23:42
slaw: ale jak alfa bedzie np 50 to pole jednego bedzie inne i drugiego bedzie inne wiec mozesz mi to
wyjasnic bardziej?
7 mar 23:47
slaw: ;>
7 mar 23:51
Sławek.: pomozecie?
Napiszcie mi tylko, czy w każdym równoległoboku pola tych 4 trójkątó sa takie sameeee.
7 mar 23:58
8 mar 00:13