Rozwiazywanie nierownan
prosto: Mam jeszcze jedno, jakies wskazowki, lub mala podpowiedz
7 mar 22:33
Aga1: x≠7 i x≠8
Pomnóż przez wspólny mianownik
i otrzymasz.
3(x−8)+2(x−7)=0
7 mar 22:35
prosto: Kurcze nie wychodzi mi :< powinno byc x=385
7 mar 22:38
prosto: Bedziesz tak mila i wytlumaczysz to troszke bardziej
7 mar 22:39
Aga1: 3x−24+2x−14=0
5x=38
7 mar 22:52
prosto: a nie 21 za 3x ?
7 mar 22:56
prosto: bo chyba wymnazamy to wychodzi ze 3*7
7 mar 22:57
prosto: dobra juz kminie dziekuje Ci bardzo
7 mar 23:00
Aga1: Mnożymy na ''krzyż''
| 3(x−8)+2(x−7) | |
| =0//*((x−7)(x−8) |
| (x−7)(x−8) | |
3(x−8)+2(x−7)=0
7 mar 23:03