sprawdź czy równości sa tożsamościami trygonometrycznymi.
Krzys: | sinα | | sinα | | 2 | |
| + |
| = |
| |
| 1+cosα | | 1−cosα | | sinα | |
7 kwi 00:03
Krzys: Proszę o rozpisanie jak powinienem to zrobić. Krok po kroku− co zamienić na co i gdzie
7 kwi 00:04
Bogdan:
| | sinα | | sinα | |
L = |
| + |
|
|
| | 1 + cosα | | 1 − cosα | |
sprowadź teraz ułamki do wspólnego mianownika
7 kwi 00:08
kami: załozenia: 1 +cosa ≠0 1 − cosa≠0 sina≠0
| | sina(1 − cosa) +sina(1 +cosa) | |
L= |
|
|
| | (1+cosa)(1 −cosa) | |
| | sina − sina *cosa +sina +sina*cosa | |
= |
|
|
| | 1 − cos2a | |
L=P tozsamość prawdziwa przy w/w założeniach
7 kwi 00:10
Krzys: Dziękuję bardzo
7 kwi 00:13
Krzys: Już wyliczyłem samodzielnie.
7 kwi 00:13
kami: OK
7 kwi 00:14