pole powierzchni bocznej wynosi 1600cm^2 wyznacz x
Magda:
7 mar 22:10
misiek: a czego dotyczy 50 i 40?
7 mar 22:22
Magda: to są boki tego prostokąta od których odjęto x to wygląda mniej wiecej tak 50−2x i 40−2x niby
się wylicza miejsca zerowe ale wychodzą dziwne liczby
7 mar 22:32
misiek: a co znaczy pole powierzchni bocznej? pole tego prostokąta czy o coś innego?
7 mar 22:40
Mila: 50*40−4x2=1600
7 mar 22:47
misiek: no i masz odpowiedz x=10
7 mar 22:59
misiek: 50*40=2000
1600−2000=−400
Dzielisz obustronnie przez −4
Pierwiastkujesz obustronnie i wychodzi ci 10 i −10 ale zakładasz że to jest długość boku i nie
może być ujemna
7 mar 23:01