trygonometria
Betii: Jeśli kątx jest kątem ostrym oraz sinx = 13, to:
a) x = 30o
b) 60o < x< 90o
c) 0o < x < 30o
d) x = 60o
Każde "x" to kąt alfa.
7 mar 21:15
buhaj: | | 1 | | √2 | |
sinα= |
| =30o sinα=1=90o sinα= |
| =45 o mysl  |
| | 2 | | 2 | |
7 mar 21:17
stosunek: Jeśli kąt alfa jest kątem ostrym oraz sin alfa =1/3 to
a. alfa=30stopni
nie bo sin 30=1/2
b.60stopni <alfa<90stopni
nie bo wynik byłby > od √3/2
c. 0stopni<alfa<30stopni
TAK
d.alfa=60 stopn
nie, bo sin 60=√3/2
7 mar 21:19
Betii:
Bardzo Wam dziękuję. Nie przerabiałam tego działu w szkole, ale już teraz trochę rozumiem.
7 mar 21:36