Trójkąt w układzie współrzędnych
Gerard: Trójkąt o wierzchołkach A=(0,0), B=(1,4), C=(5,2) ma pole:
a) 7
b) 8
c) 9
d) 10
Obliczyłem długość boku AC (przyjąłem za podstawę) z wzoru na odległość między punktami i
wyszło √29.
Wiem, że wysokość opuszczona na ten bok leży na prostej prostopadłej do prostej przechodzącej
przez bok AC, ale jak wyciągnąć z niej długość tej wysokości?
7 mar 20:27
a:
c) 9
7 mar 20:30
Gerard: Toś mi wyjaśniła...
7 mar 20:42
a:
najłatwiej obrysować ten trójkąt prostokątem (0,0), (5,0), (5,4), (0,4) i obliczyć jego pole, a
potem odjąć pola trzech trójkątów prostokątnych
7 mar 21:02
Gerard: Dzięki.
7 mar 21:27