objętość ostrosłup
justyna: Ostrosłup prawidłowy trójkątny i stożek mają wspólny wierzchołek , a podstawa stożka jest
wpisana w podstawę ostrosłupa . Kąt rozwarcia stożka ma miarę 120 stopni, a tworząca ma
długość 4. Oblicz objętość ostrosłupa
7 mar 20:21
dero2005:

α = 120
o
l
s = 4
| | √3 | |
r = ls* |
| = 2√3 → promień stożka
|
| | 2 | |
h =
√ls2 − r2 =
√42 − (2√3)2 =
√4 = 2 → wysokość
h
p = 6
√3 → wysokość podstawy ostrosłupa
| | 2 | | 2 | |
a = |
| √3*hp = |
| √3*6√3 = 12 → krawędź ostrosłupa
|
| | 3 | | 3 | |
| | a2√3 | |
Pp = |
| = 36√3 → pole podstawy ostrosłupa
|
| | 4 | |
| | Pp*h | | 36*6√3 | |
V = |
| = |
| = 72√3 → objętość ostrosłupa |
| | 3 | | 3 | |
7 mar 21:01
dero2005:
Ostatni wzór zły
7 mar 21:03