twierdzenie Kroneckera-Capellego
lll: wyznaczyć takie wartości parametru k, dla których układ równań liniowych ma nieskończenie wiele
rozwiązań:
| ⎧ | k2x + 3y + 2z = 0 | |
| ⎜ | kx − y + 4z = 0 | |
| ⎨ | (k2−k)x + 3y − 6z = 0 |
|
| ⎩ | y + 4z = 0 | |
rząd macierzy głównej musi być mniejszy niż 3, ale nie wiem jak to wyliczyć
7 mar 20:16
lll: nikt nie wie?
7 mar 20:35
lll: ?
7 mar 21:33
lll: ?
8 mar 09:08
Artur z miasta Neptuna:
jeszcze raz napisz '?' to zapewne nikt nie napisze ... bo mało kto wchodzi w tematy w których
jest już parę odpowiedzi − bo to sugeruje, że ktoś już uzyskał odpowiedź.
Masz podane tw. Kroneckera−Capellego, więc licz rząd macierzy A a następnie rząd macierzy
rozszerzonej. Pytanie brzmi, czy pamiętasz dla jakiego warunku układ ma nieskończenie wiele
rozwiązań ?
8 mar 09:23
lll: w tym wypadku rząd macierzy musi być mniejszy od 3, tylko za bardzo nie wiem jak policzyć ten
rząd. w normalnych równaniach dodaje, odejmuję itd. wiersze, no i coś tam się zeruje, tutaj
nie mogę nic takiego zrobić.
8 mar 09:30
Artur z miasta Neptuna:
jak nie jak tak ... W2 − 2W1 oraz W3 + 3W1 i już masz 'z' wyzerowane w W2 i W3
8 mar 09:38
lll: no i co dalej?
8 mar 09:45
30 maj 01:30