log
vladimirovna: Ile rozwiązań ma równanie log2 (x−1)=4−x ?
7 mar 20:11
Jack:
jedna jest funkcją rosnącą ( f(x)=log
x (x−1) ), a druga malejącą ( g(x)=4−x ) − max 1
rozwiązanie. Można pokazać że dokładnie jedno (dla x=3).
7 mar 21:38
vladimirovna: a da się jakoś to obliczyć?
7 mar 21:42
vladimirovna: mam jeszcze np. takie zad, którego tez nie umeim rozwiazac:
2x+12 −1 ≤ log12 x
nie widać tego tu, ale w tym logarytmie to x jest podstawą
7 mar 21:47
Aga1: Pierwsze rozwiązać graficznie. Narysować wykres funkcji logarytmicznej y=log2(x−1) i wykras
funkcji liniowej y=4−x
W drugim też graficznie.
7 mar 21:51
Jack:
1) nie da się obliczyć tak, jak zwykle robimy (można przybliżać). Można też udowodnić, że x=3
jest jedynym rozwiązaniem.
2) znów: lewa strona przedstawia funkcję rosnącą, prawa malejącą. Trzeba znaleźć punkt wspólny,
uwzględnić dziedzinę i wywnioskować o przedziale rozwiązania. Tutaj x=1/2.
7 mar 21:53
vladimirovna: Dziękuję Jack bardzo
Miałabym jeszcze jedno takie pytanko:
Figura złożona z punktów (x,y), których współrzedne spelniaja nierówność log (2x−x
2−y
2)≤log2x
dziedzine wyznaczylam, ale nie wiem co dalej
7 mar 22:01
vladimirovna: ale nie wiem, jak tego x wyznaczyc w tym drugim zadaniu
7 mar 22:06
vladimirovna: a chyba wiem to ostatnie, to nie czasami trzeba zaznaczyc tylko warunki w ukladzie?
7 mar 22:13
Aga1: Opuszczasz logarytmy
2x−x2−y2≤2x
x2+y2≥0
Rozwiązaniem cała płaszczyzna i uwzględnij dziedzinę. rozwiązaniem jest dziedzina.
7 mar 22:15
vladimirovna: o.O kurcze zapomniałam, że można opuszcac log w tn sposób......wielkie dzięki Aga1
7 mar 22:20