pytanie
tn: rozwiązać, w jaki sposób?
7 mar 19:40
Beti: 4m(m+1) < 0
m=0 , m=−1 → m. zer. paraboli
teraz wykres i z niego odczytujesz rozw.
7 mar 19:42
asdf: 4m
2 + 4m < 0
Δ = 16
x
1 = 0
| | −Δ | |
q = |
| (chyba nie potrzebne) |
| | 4a | |
| | x1 + x2 | |
p = |
| (chyba nie potrzebne) |
| | 2 | |
a > 0 ⇒ramiona w góre ( potrzebne)
ale Beti to krócej opisał/a

7 mar 19:51
tn: ale dlaczego tak?
przecież my tam nigdzie nie mamy funkcji kwadratowej?
dlaczego po prostu nie mogę pomnożyć razy mianownik?
7 mar 19:54
Beti: możesz pomnożyc przez mianownik do kwadratu: (m+1)2 → bo musisz mieć pewność, że mnozysz przez
liczbę dodatnią
7 mar 20:05
asdf:

niebieskie to przedział rozwiązania
P.S to zielone to ludzik, który się patrzy na wykres
7 mar 20:13