przedziały wypukłosci, wklesłosci i punkty przegięcia
Kamil: Nie jestem pewien czy dobrze to rozwiązałem:
f(x) =
12 * x
2 + ln(x+1)
| | 1' * (x+1)−1*(x+1)' | | (x+1)2 − 1 | |
f''(x) = 1+ |
| = |
| = |
| | (x+1)2 | | (x+1)2 | |
a więc miejsca zerowe f''(x) to:
x(x+2) = 0
x=0 v x= −2 (ale −2 jest poza funkcją f(x) )
czyli punkt przegięcia mamy w x = 0;
f(x) jest wypukła dla x∊(0 ;
∞)
f(x) jest wklęsła dla x∊(−1 ; 0)
Jeśli cos jest zle to proszę o wskazanie i wyjasnienie co jest żle i jak powinno byc i dlaczego

z góry dziękuję.