pole koła
cogito: 
oblicz o ile wzrośnie pole koła, jeśli jego promień wzrośnie o 20%
7 mar 19:32
Pitagorajczyk: ergo sum
r2=1,2r1
piszesz wzor na pole z r1 i r2 podstawiasz odejmujesz
7 mar 19:34
cogito: nie rozumiem
7 mar 19:36
asdf: P koła 1 = πr2
P koła 2 = π(1,2r)2
O ile wzrośnie? O tyle: P2 − P1
7 mar 19:39
Pitagorajczyk: p=2πr2
p1=2πr12
p2=2πr22=2π1,44r12
p2−p1=0,44*2πr12
7 mar 19:39
cogito: mozesz mi rozpisac to zadanie,sam do tego nie dojdę
7 mar 19:39
cogito: dziekujee
7 mar 19:39
pigor: ... niech P=πr
2 ⇒
P1=π(120%r)
2=1,2
2πr
2=1,44*P= 144%P=P+44%P , czyli
pole koła
wzrosło o
44% . ...
7 mar 19:40
asdf: @Pitagoryjczyk
jaki jest wzór na pole koła? napisz jeszcze raz bo może poprostu tylko literówke zrobiłeś...
7 mar 19:42
Pitagorajczyk: Looo przepraszam

za szybko

o ja glupi
7 mar 19:43
asdf: hehe
7 mar 19:46