trygonometria
Egzaltowana: Niech A będzie zbiorem rozwiązań równania 2sinx + √2 =√2 cosx + sin2x w przedziale <−π;π>.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że losowa wybrana liczba ze zbioru A
jest ujemna.
7 mar 19:24
Desire: Ja też nie umiem tego.
Nawet nie wiem od czego zacząć:(
7 mar 19:50
Beti: 2sinx+
√2 =
√2cosx+sin2x
2sinx+
√2 =
√2cosx+2sinxcosx
2sinx+
√2 = cosx(
√2+sinx)
2sinx+
√2 − cosx(sinx+
√2) = 0
(2sinx+
√2)(1−cosx) = 0
| | √2 | |
czyli: sinx = − |
| lub cosx = 1
|
| | 2 | |
| | π | | 3 | |
x = − |
| lub x = − |
| π lub x = 0
|
| | 4 | | 4 | |
czyli:
7 mar 20:00