wykaż, że...
scorpio: Wykaż, ze jeżeli x>0, y>0, xy=25, to (1+x)(1+y)≥36
7 mar 19:02
Dawid: Wyliczasz z xy=25 np x podstawiasz do rownania wychodzi rownanie kwadratowe wszystko na jedna
strone i prawdopodobnie bedzie to rownanie z wspolczynnikiem a>0 i delta mniejsza lub rowna 0
7 mar 19:07
asdf:
ja sobie to ułoże jak lubie:
mnożysz każdy przez każdy
| | 25 | |
25 + x + |
| + 1 ≥ 36 | * x |
| | x | |
25x + x
2 + 25 + x ≥
36x
x
2 + 26x
− 36x + 25 ≥ 0
x
2 −10x + 25 ≥ 0
Δ = 100 − 100
Δ = 0
5 ≥ 0
nierówność się zgadza

Pytaj jak cos
7 mar 19:18
Godzio:
x
2 − 10x + 25 = (x − 5)
2 ≥ 0 dla x ∊ R
7 mar 19:19
asdf: Godzio, nie zaprzeczam, ale nie wystarczy same 5 ≥ 0 ?
7 mar 19:23
gielczunator: Jakiś pomysł na rozwiązanie z nierównościami między średnimi?
2 paź 19:17
ICSP: x + y ≥ 2√xy = 10
L = (1 + x)(1 +y) = 1 + (x + y) + xy ≥ 1 + 10 + 25 = 36
2 paź 19:19
gielczunator: Dzięki, ICSP
2 paź 19:53