oblicz
MATMA: dla jakich wartosci parametru m funkcja f(x)= (m−1)x2 +(m−1)x+m przyjmuje tylko wartosci
dodatnie
7 mar 18:47
Święty: 10 a>0
20 Δ<0
7 mar 18:50
MATMA: no i co dalej, bo obliczyłem i nie wiem co z tymi załozeniami zrobić
7 mar 18:53
Święty: Pokaż swoje obliczenia.
Z założeń wyciągasz część wspólną
7 mar 18:56
MATMA: o to mi chodziło

częsc wspolną, czyli to będzie( −
∞,1/3) U(1, +
∞)
7 mar 18:58
MATMA: −1/3*
7 mar 18:58
MATMA: to by była suma, więc tylko od m>1 ?
7 mar 18:59
Święty: | | 1 | |
Z pierwszego założenia masz m>1, z drugiego m∊(−∞,− |
| )∪(1,∞)
|
| | 3 | |
Odp. m∊(1,∞)
7 mar 19:00
matematyk ;) : jeszcze trzeba rozpatrzyc funkcje liniowa

a =0 i b= o i c > 0 o ile sie nie myle wyjdzie
m =1 i sume z 1przypadkiem funkcji kwadratowej
7 mar 20:27