oblicz cosinus kąta x
Lenka: | | 2 | |
Oblicz cosinus kąta x, jeżeli sinx = − |
| i 1800 ≤ x ≤ 2700 |
| | 5 | |
7 mar 18:31
Lenka: Czy ktoś pomoże? nie ogarniam tego.
7 mar 19:07
pigor: ... np. tak :
otóż , z definicji funkcji trygonometrycznych kąta skierowanego, dowolnego masz:
| | y | | −2 | |
sinα= |
| = |
| ⇒ y=−2k i r=5k i x2=r2−y2 ⇒ x2=25k2−4k2=21k2 ⇒ |
| | r | | 5 | |
|x|=
√21k i α∊ III ćwiartki układu xOy ⇒
x= −√21k , zatem
| | x | | −√21k | | √21 | |
cosα = |
| = |
| = − |
| −szukana wartość cosinusa . ....  |
| | r | | 5k | | 5 | |
7 mar 19:21
Lenka: Dzięks, Pigor
7 mar 19:26
Lenka: Mam problem z jeszcze jednym zadaniem, widziałam dzisiaj to zadanie na forum ale bez odp.
rozwiąż równanie
| x+2 | | x+3 | | 2 | |
| = |
| + |
| |
| x−2 | | x−3 | | x2−5x+6 | |
7 mar 19:40
Lenka: Pomocy, potrzebuję to zadanie na jutro.
7 mar 20:57
Lenka: albo chociaż to!
wyznacz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych jeżeli
| | 3 | |
cosα = − |
| i α∊(1800;2700 ) |
| | 7 | |
7 mar 21:56
buhaj: podpowiedz do "albo chociaz to"
| | 9 | |
cos2+sin2=1 sin2x=1−cos2x czyli sin2x=1− |
| sin w przedziale 180−270 jest ujemny |
| | 49 | |
tg i ctg dodatni
7 mar 21:59
Lenka: Dzięki buhaj

a jakaś podpowiedż do poprzedniego zadania, była bym wdzięczna.
7 mar 22:05