liczby
Anula: liczby x−3, 2x+1, 4x+5 są 1, 2 i 3 wyrazem ciągu arytm. wówczas liczna x jest równa: 0,1,2 lub
3
2x+1=x−3+4x+5/2 /*2
2(2x+1)=x−3+4x+5
4x+2=5x+2
4x−5x=2−2
−x=0 /:(−1)
x=0
Czy to jest poprawny zapis? i jak dziele przez zero to zawsze jest 0?
7 mar 18:24
Beti: zapis jest OK, a co do dzielenia przez zero, to zapomniałaś już, że:" pamiętaj cholero nie
dziel przez zero" ?

skąd Ci się wzięło wogóle to dzielenie przez zero ?
7 mar 18:27
Anula: wiesz moze i wiem

ale ja się wolę upewniać bo robię takie głupie błędy i później nie zdaje
matury jak w tamtym roku

więc moge zadawać nawet głupie pytania ale wolę być już pewna
7 mar 18:33