?
matma: wykaż że trójkąt abc o wierzchołkach a = (−3 4) b=(−7,−8) c=(3,2) jest prostkoątny
7 mar 18:01
Krzysiek: skorzystaj z tw. odwrotnego do tw. Pitagorasa
7 mar 18:03
Beti: oblicz długości wszystkich boków i zastosuj tw. odwrotne do tw. Pitagorasa
7 mar 18:03
Aga1: Albo wylicz współczynniki kierunkowe prostych.
Jeśli gdzieś wyjdzie a*a1=−1, to proste są prostopadłe, a trójkąt prostokątny.
7 mar 18:10
matma: a czy może mi wyjść że to nie jest trójkąt prostokątny ?
7 mar 18:14
Beti: Nie. Jeśli w poleceniu masz "wykaż, że...", to musi tak być.
7 mar 18:15
Aga1: Jeśli jest napisane, wykaż,że jest prostokątny to powinno wyjść ,że jest.
7 mar 18:16
matma: próbowałam to robić z obliczenia długości boków,ale coś mi nie wyszło

moglibyście mi napisać
obliczenia do tego,proszę
7 mar 18:17
Beti: |AB| = √(−7+3)2+(−8−4)2
7 mar 18:21
Beti: czyli |AB| = √16+144 = 4√10
|BC| = √(3+7)2+(2+8)2 = ...
|AC| = √(3+3)2+(2−4)2 = ...
7 mar 18:24
matma: BC=5√8
AC=√85
7 mar 18:36