.
buhaj: | | 4 | |
dla jakich wartosci parametru m nierównosc x(x−2)> |
| jest spełniona dla każdego x∊R? |
| | m−2 | |
7 mar 17:58
Beti:
Ta nierówność jest spełniona przez wszystkie x rzeczywiste, jesli parabola leży w całości nad
osią x, czyli musi być spełniony warunek:
Δ<0
7 mar 18:07
buhaj: | | 4(m−2) | | 16 | | 4m−8 | | 16 | | 4m+8 | |
Δ= |
| + |
| = |
| + |
| = |
| |
| | m−2 | | m−2 | | m−2 | | m−2 | | m−2 | |
Δ=(4m+8)(m−2)=m
2<4 m<2 m>−2 m∊(−2,2)
gdzie polega mój błąd?
7 mar 19:33
buhaj: ref.
7 mar 19:52
Beti: Jest OK, choć sam zapis jest nie najlepszy. Lepiej jest zapisc to tak:
(4m+8)(m−2) < 0
m = −2, m = 2 → parabolka i rozw.: mε(−2,2)
Czemu podejrzewasz, że jest błąd
7 mar 20:27
buhaj: a odpowiedź do mojego zadania to m∊(2,6)
7 mar 21:22