prawdopodobieństwo
Kasia: W dwóch urnach umieszczone są kule. W pierwszej są 4białe, 5czarnych i 3niebieskie, a w drugiej
2białe,4czarne i 2 niebieskie. Rzucamy dwa rzy symetryczną monetą. Jeśli wypadnie co najmniej
jeden orzeł, to losujemy jedną kulę z urny pierwszej, w przeciwnym przypadku jedną kulę z
urny
drugiej. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania:
a) kuli białej,
b) kuli białej z urny pierwszej
Dobrze obliczyłam to zadanie?
a) 34 * 412 = 14 14 * 28 = 116 14 + 116 =
516
b) 34 * 412 = 14 14 * 14 = 116 14 − 116 =
316
7 mar 17:39
Artur z miasta Neptuna:
b) źle
| 3 | | 4 | | 1 | |
| * |
| = |
| i koniec  ... to jest prawdopodbieństwo, że losowana była kula |
| 4 | | 12 | | 4 | |
biała z pierwszej urny.
7 mar 17:43
Przemek: Artur jak najbardziej ma racje.
7 mar 20:29