ciąg arytmetyczny
asdf: Ile początkowych wyrazów nieskończonego ciągu arytmetycznego (an) o pierwszym wyrazie równym 2
i różnicy −4 należy wziąć do sumy, aby jej wartość wynosiła −1680?
robie to tak:
a1 = 2
r = −4
a
n = a
1 + (n − 1)(−4)
a
n = 2 −4n + 4
an = −4n + 6
S
n = −1680
−1680 = (−2n + 4)n
−1680 = −2n
2 + 4n
2n
2 − 4n − 1680 = 0
licze delte = 13456
dupa nie działa

Złym tropem ide czy jakis błąd w zadaniu? Proszę tylko o podpowiedzi
7 mar 17:27
asdf: tak naprawde to juz zrobiłem rozwiązanie, w odpowiedzi jest: 30
i jak teraz licze:
−1680 = −2(30)2 + 4*30
−1680 = −1800 + 120
−1680 = −1680
Tylko jak teraz wykazań, że S30 = −1680...
7 mar 17:32
7 mar 17:35
asdf: Tak naprawde to nie wiem do jakiego momentu doszedłem
7 mar 17:36
asdf: BUMP!
7 mar 17:42
Artur z miasta Neptuna:
skoro masz:
2n
2 − 4n − 1680 = 0
to
n
2 − 2n − 840 = 0
(n−30)(x+28) = 0
czyli n=30
i koniec ... nic więcej nie robisz
a jak chcesz zrobić o wyznaczasz a
30 i obliczasz:
| | a1 + a30 | |
S30 = |
| * 30 = ... |
| | 2 | |
7 mar 17:46