Podzielność
Godzio:
Mam kolejne zadanko

Ile jest liczb stucyfrowych niepodzielnych przez 6 ?
7 mar 17:27
Artur z miasta Neptuna:
pffff
licz stucyfrowych jest yyyyy 9*109 = 9'000'000'000
liczb podzielnych przez 6 jest .... 1/6 całości
7 mar 17:30
Godzio:
Takie łatwe ?
7 mar 17:30
Godzio:
Ale wstyd
7 mar 17:30
Artur z miasta Neptuna:
albo na ciągach ... najmniejsza liczba stucyfrowa podzielna przez 6 to 1000....0002, a
największa to 999......96
a
n = 999......96 = a
1 + (n−1)*6 = 1000....0002 + (n−1)*6 ⇔ n−1 =
899999....9994/
6
hmmm ... może na ciągach tak łatwo nie będzie
7 mar 17:34
Artur z miasta Neptuna:
Godzio:
pytanie brzmi −−− skąd wiesz że na pewno 1/6:
a) ponieważ 1/2 z nich jest podzielna przez 2
b) 1/3 jest podzielna przez 3 (pierwsza = 1 mod 3 ... ostatni 0 mod 3)
podzielności to zdarzenia niezależne
więc masz:
1/2 * 1/3 = 1/6
7 mar 17:36
Artur z miasta Neptuna:
lub
najmniejsza liczba stucyfrowa = 4 mod 6
największa liczba stucyfrowa = 3 mod 6
// oba wynikają albo z zabawy z mod2 i mod 3 albo z 17:34 czyli wyznaczeniem najmnijszej i
największej liczby podzielnej przez 6 //
wniosek

okładnie
1/
6 tych liczb = 0 mod 6
7 mar 17:40
Mila: n=9*10
99
teraz tylko odjąć?
7 mar 18:10
Artur z miasta Neptuna:
Milan ... ale co odejmować chcesz
7 mar 18:11
Mila: Tyle jest podzielnych, mamy obliczyć ile niepodzielnych.Coś źle przepisałam? Będę, po 21.Teraz
uciekam
7 mar 18:13