Ostrosłupy
Basiek: Pytanie:
czy jest jakieś twierdzenie może... mówiące, że pola figur naprzeciwległych będących ścianami
bocznymi ostrosłupa są sobie równe? Oo
7 mar 17:13
Artur z miasta Neptuna:
Basiek ... a możesz mi to narysować, bo cholera nie wiem o czym Ty piszesz
7 mar 17:14
Basiek: Sama mam wrażenie, że nie wiem

Mogę opisać mój problem, bo narysować... no nie da się chyba
7 mar 17:16
Artur z miasta Neptuna:
to opisuj

a rysunek ... na kartce + zdjęcie + wrzucasz tutaj linka
7 mar 17:20
Mila: Ściany boczne ostrosłupa są trójkątmi. Trójkąty przystające na pewno mają równe pola − tak jest
w ostrosłupach prawidłowych. Inne trójkąty też mogą mieć równe pola i to musisz stwierdzić na
podstawie warunków zadania.
7 mar 17:22
Godzio:

Ja rozumiem i powiem, że takowego twierdzenia nie ma

Przykład masz narysowany: podstawy są takie same, ale wysokości już nie
7 mar 17:24
Basiek: Więc:
Podstawa ostrosłupa jest kwadratem. Jedna z krawędzi bocznych jest prostopadła d podstawy
ostrosłupa. Najdłuższa krawędź boczna ma długość 13
√2 i jest nachylona do płaszczyzny
| | 12 | |
podstawy pod kątem α, którego sinus jest równy |
| . Sporządź rys. i oblicz pole |
| | 13 | |
powierzchni bocznej ostrosłupa.

I jako że ta książka ma takie bardziej rozbudowane odpowiedzi....
tu z tyłu jest napisane, że P
b= 2P
ΔACS+2P
ΔABS =....
I to własnie o to mi chodzi, bo nie dodawali wszystkich ścian bocznych... , ale jakby po dwie.

No.
A co do rysunku, mogę zeskanować; ale z tego to nawet ja mam problem się odczytać

Jak
wolisz.
7 mar 17:26
Godzio:
Nie patrz na odpowiedzi tylko licz, nie jest trudne

Z sinusa i 13
√2 wyliczysz wysokość (krawędź prostopadła do płaszczyzny podstawy)
Z 13
√2 masz od razu bok kwadratu, a z tego masz pole dwóch ścian bocznych, ale skoro znasz to
to wyliczysz długości innych krawędzi bocznych, a z tu już działa wzór Herona
7 mar 17:30
Basiek: Godzio nie mów mi, błagam, że nie jest trudne.

Polecenie brzmi: zróbcie sobie na pojutrze wszystkie zadanka z ostrosłupów z niebieskiej
książeczki. Ostatni raz takie dziwy widziałam w gimnazjum i uwierz, nie na tym poziomie. Mam
dość

Jeszcze 16
7 mar 17:33
Mila: Basiek tam są 2 Δ prostokątne o przyprostokatnych H i a
a − bok kwadratu
przeciwprostokątna w obydwu =k
dwa pozostałe Δ też są prostokątne o bokach a, k i 13√2.
Zrób sobie mały model.
7 mar 17:36
Basiek: Jak się przyjrzę rysunkowi dobremu to widzę. Pytanie tylko.... jedna krawędź boczna jest
prostopadła do podstawy− wynika z treści, ale druga?
7 mar 17:38
Mila: Co obliczyłaś? Podaj wymiary.
7 mar 17:48
Basiek: a=5
I hm, CS= 12√2 BS=√313
i chyba tylko tyle jest potrzebne.
7 mar 17:51
Basiek: Ech, nie mam sił na takie rzeczy.

Przyjdę za jakąś godzinkę i pomożecie mi z jakimiś dwoma
zadankami, jeśli będziecie, dobrze?
Póki co, dziękuję bardzo.

A co do powyższego zadania, wyszło mi na podstawie rys. w
odpowiedziach
7 mar 17:57
Mila: czyli masz wszystkie odcinki
(13√2)2=338
52+√3132=338 czyliΔ jest prostokatny na podstawie tw. odwrotnego do tw.PITAGORASA.
7 mar 17:59
Basiek: No tak... odwrotne do Pitagorasa. Nie zdarzyło mi się jeszcze użyć tego twierdzenia, ale
faktycznie.

Mogę prosić o hm... pomoc w czymś takim:
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt ostrokątny. Ściany boczne są trójkątami prostokątnymi, których
kąty ostre są przy podstawie ostrosłupa. Dwie z krawędzi bocznych mają po 10 cm, a trzecia 20
cm. Oblicz V i pole powierzchni bocznej ostrosłupa.
z Pitagorasa (odkrywczo, nie ma co...) obliczyłam krawędzie podstawy: 10
√2, 10
√5, 10
√5
Można jakąś podpowiedź co teraz, albo coś?

Bo łagodnie rzecz biorąc utknęłam.
7 mar 18:36
Basiek: Up?
7 mar 19:15
Basiek:
7 mar 19:42
Trivial: Jak to narysować.
7 mar 20:36
Trivial: Źle przeczytałem, zaraz spróbuję znowu.
7 mar 20:38
7 mar 20:40
Godzio: Basiek napisałem wszystko co trzeba zrobić

! Trzeba było iść krok po kroczku, a byś
doszła do wyniku
7 mar 20:42
Basiek: Godzio to było wcześniejsze zadanie
7 mar 20:44
Godzio: Aaaa sory
7 mar 20:44
Godzio:
Czym jest spodek wysokości w tym ostrosłupie ?
7 mar 20:45
Trivial: Ooo no to teraz już nie będę próbował tego rysować, bo w 3D ciężko.
7 mar 20:46
Basiek: Pewnie środkiem jakiegoś koła. Tylko bo widzisz... ja dostałam 24 zadania do domu. ja nic nie
wiem o ostrosłupach tak w ogóle

A hm... wikipedii w tym przypadku nie zrozumiałam.
7 mar 20:46
Trivial: Godzio, jak nie wiadomo czym, to wiadomo, że punktem przecięcia się wysokości/(ew. czegoś
innego

)
7 mar 20:47
Basiek: "Jeśli wszystkie krawędzie ostrosłupa tworzą z podstawą kąty równej miary, to spodek wysokości
pokrywa się ze środkiem okręgu opisanego na podstawie (w szczególności − taki okrąg istnieje).
Jeśli kąty równej miary tworzą z podstawą ściany boczne, to spodek wysokości pokrywa się ze
środkiem okręgu wpisanego w podstawę (w szczególności − taki okrąg istnieje)."
7 mar 20:47
Trivial: symetralnych?

Nie pamiętam już tych twierdzonek.
7 mar 20:48
7 mar 20:49
Godzio:
Trivial ja wiem gdzie jest spodek
Baśki pytałem
7 mar 20:50
Trivial: ale ja nie wiem.

Który strzał był prawidłowy?
7 mar 20:50
Basiek: "Bądź grzeczny i nie zadawaj głupich pytań!" Wiadomo, że ja nie wiem.

A za link− dziękuję
7 mar 20:52
Basiek: "a) Jeśli wszystkie ściany boczne ostrosłupa tworzą z podstawą równe kąty lub jeśli
wysokości wszystkich ścian bocznych, poprowadzone z wierzchołka ostrosłupa,
są równe, to w podstawę ostrosłupa można wpisać okrąg, a środkiem tego okręgu
jest spodek wysokości ostrosłupa.
b) Jeśli wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa są równe lub jeśli wszystkie krawędzie
boczne tworzą z płaszczyzną podstawy równe kąty, to na podstawie ostrosłupa można
opisać okrąg, a środkiem tego okręgu jest spodek wysokości ostrosłupa."
To by się chyba przydało na pamięć nauczyć, tak?
7 mar 20:55
Trivial:
7 mar 20:58
Godzio:

a = 10
√2
b = 10
√5
h − wysokość podstawy (pada na bok a)
h
2 + (5
√2)
2 = (10
√5)
2 ⇒ h = 15
√2
H
2 + R
2 = 100 ⇒ H = ...
I koniec
7 mar 20:58
Godzio:
Ty czekaj, przecież krawędzie nie są równe

Ale wtopa
7 mar 20:59
Trivial: Nigdy nie przepadałem za tymi zależnościami geometrycznymi... Godziu, dowodzik poproszę, że
spodek jest tam gdzie jest, a nie tam gdzie go nie ma.
7 mar 21:02
Basiek: O matko... i córko....
w gruncie rzeczy banalne O.o
Ale wiesz co? I tak bym wstawiała na okrąg wpisany, nie opisany
7 mar 21:02
Basiek: <dalej nie widzisz błędu, ale czeka>
7 mar 21:04
Godzio:
Ale o spodku nic nie wiemy
Trivial chodzi Ci o to co teraz zrobiłem czy to co
Basiek napisała (bo jeśli chodzi o
teraz to był błąd

)
7 mar 21:04
Trivial: Dobra, posiedzę już cicho.
7 mar 21:06
Basiek: Godzio tylko tego nie należy przekombinować. Do tego zad. są jedynie odpowiedzi, co
oznacza, że w skali trudności 1−10 ma on 1.
7 mar 21:13
Godzio:
7 mar 21:18
7 mar 21:20
Basiek: Dobra, dziękuję, jesteście wielcy

Idę lulu
7 mar 21:39