zadanie z probnej matury
seba: czesc mam problem z zadaniem
−−−
http://www.polskatimes.pl/artykul/525267,blablbalabla,1,3,id,t,sm,sg.html#galeria-material
zad4:
||x|+1| dla x<0 to dlaczego jest −x+1 w odp?
ja to robilem tak: skoro x<0 to z pierwszej || wychodzi
|−x+1| i potem znowu
−−x +1 czyli x+1 ale to jest błędna odpowiedź
−−−
http://www.polskatimes.pl/artykul/525267,blablbalabla,2,6,id,t,sm,sg.html#galeria-material
zad 21 może ktoś wytłumaczyć? strzelałem odp
15 a ma być
56
dzieki z gory za pomoc
7 mar 17:08
Artur z miasta Neptuna:
zauważ, że x<0 ... więc −x > 0 więc tym bardziej −x+1 > 0 więc |−x+1| = −x+1
7 mar 17:11
Artur z miasta Neptuna:
P(A) = 5*P(A') ... jako że A' to zdarzenie przeciwne do A ... to P(A) = 1− P(A')
wiedząc to ... oblicz P(A)
7 mar 17:12